Fake news!

Wat was me dat voor tendentieuze berichtgeving zeg, vandaag op het VRT-radionieuws? Zonder blikken of blozen werd geponeerd dat cafés zonder bier dreigen te vallen omdat de vakbonden bij AB-InBev de depots van de biergigant blokkeren. Het merkwaardige was dat het uitzending na uitzending werd herhaald. Zelf was ik met de auto onderweg en daardoor vleuggellam als potentiële kritikaster, maar blijkbaar waren er geen andere luisteraars die hun wenkbrauwen dermate fronsten dat ze het een berichtje naar de VRT waard vonden.

Het is toch immers klinkklare onzin dat onze cafés zonder bier zouden komen te zitten omdat de vakbonden, eeuwige ondermijners van de ondernemingsgezinde medemens, de opslagplaatsen van één bierproducent gesloten houden. Of de producten van AB-InBev het predicaat ‘bier’ nog wel verdienen, is een eerste vraag waarop ik het antwoord in het midden laat omdat het hoofdzakelijk een kwestie van persoonlijke smaak is. Maar daarnaast zijn elders nog massa’s bier te krijgen. Denk aan de andere grote spelers op de Belgische markt. Of aan de kleinere, zoals de trappistenbieren of de geuzebrouwers. Of de microbrouwerijtjes die meestal heerlijke en bovendien ambachtelijke producten afleveren.

Ik ken de contracten van cafés met hun opgelegde leveranciers niet, maar als ik een herberg bezoek staan daar meestal ook producten op de kaart die niet van AB-InBev komen. Als de reus niet kan leveren, is dit voor de consument een uitgelezen gelegenheid om lekker (!) kennis te maken met het bier dat niet uit die stal komt. De caféhouder hoeft er niet eens de clandestiene toer voor op te gaan door elders producten in te slaan dan bij zijn vaste leverancier die geen AB-InBev kan leveren. Want de bieren die zo’n leverancier niet bij AB-InBev betrekt, zijn perfect leverbaar. Proost!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s