Bang voor lang?

Bij het opruimen van een bureaulade botste ik op een artikel dat ik vorig jaar uit De Standaard had geknipt. Dat had ik toen gedaan vanwege één woord. Een lang woord weliswaar, het besloeg bijna een hele kolombreedte in het tweede katern van de krant en is door mij destijds met een fluo tint gemarkeerd. Het artikel ging over de blijvende zoektocht naar het ideale (schrijf)klavier. De journaliste schreef onder meer over het Dvorak Simplified Keyboard, dat de letters op de – en nu komt het – gebruiksvriendelijkste manier heeft geschikt. U leest het goed: gebruiksvriendelijkste. U was het waarschijnlijk ook al bijna ontwend dat het Nederlands voor de overtreffende trap van zo goed als alle bijvoeglijke naamwoorden over het achtervoegsel -ste beschikt (en voor de vergrotende trap -er). Dat is een luxe, vele andere talen ontberen die handige suffixjes. Ze moeten het stellen met een woordje erbij – plus grand of most comfortable, ik noem maar wat.

Maar hoe vaak kom je in geschreven teksten en zeker in gesproken bijdragen op bijvoorbeeld de radio niet iets gelijkaardigs tegen in het Nederlands? Zijn veel taalgebruikers misschien bang voor lange woorden? (‘Gebruiksvriendelijkste’ telt 21 letters!) Dat kan de reden niet zijn, want een van de meest voorkomende verschrikkingen (wat dit onderwerp betreft) is meest bekende. ‘Bekendste’ is heus niet zo’n lang woord dat het onwerkbaar wordt, maar ik denk dat het maanden, misschien zelfs jaren geleden is dat ik het nog ergens las, of het zou in mijn eigen schrijfsels geweest moeten zijn.

Is het dan gemakzucht? Weet ik niet, maar ergerlijk is het alleszins. Het haalt een stukje taaleigen uit het Nederlands weg, zodat onze taal weer een eind verder opschuift in een internationalere – “meer internationale” zouden ze op de radio zeggen – richting. Alsof het nog niet volstond dat overbodig Engels het Nederlands komt verzieken, uit gemakzucht overgenomen omdat men het nu eenmaal zo vaak hoort. En alsof het nog niet droevig genoeg is dat men ons haast systematisch het gevoel voor woordgeslacht lijkt te willen afpakken. Maar dat zijn onderwerpen voor een volgend stukje …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s